Election – en film om val

Ylva Rehnberg tipsar om en svart komedi om elevdemokrati.

Regissör: Alexander Payne
USA. Komedi.

Om du har sett några amerikanska high school-filmer eller tv-serier har du förmodligen också sett ett par inslag om val till elevrådet. Banderoller, flygblad, fulspel och muffinsutdelning är klassiska element och indiefavoriten Napoleon Dynamite skapade en klassisk tagline med sina Vote for P­­­edro-knappar. Valet brukar kanske inte ha så viktig funktion i filmen, men i Election från 1999 står det i centrum.

I denna svarta komedi regisserad av Alexander Payne som också gjorde Sideways, spelar Reese Witherspoon den jobbigt duktiga flickan Tracy Flick. Hon påminner lite om Rachel i tv-serien Glee: å ena sidan påfrestande lillgammal och förnumstig, å andra sidan lätt att känna sympati för. Hon satsar allt på sin kandidatur till ordförandeposten i elevrådet och när filmen börjar är hon den enda kandidaten. Men hennes lärare Jim McAllister (Matthew Broderick) som inte tål henne övertygar den mer populära Paul att också ställa upp i valet. ­­­­­­­Tracy hanterar inte konkurrensen särskilt bra, för att uttrycka det milt.

Av personliga hämndmotiv väljer sedan Pauls lillasyster Tammy att också kandidera. Tammy har dock inga illusioner om att elevdemokratin spelar någon som helst roll. I klippet nedan får hon stående ovationer för sitt tal som går ut på att hela omröstningen är meningslös. När Tammy, med rutig skjorta, tandställning och lätt läspande tal, ropar att kejsaren är naken är det en av filmens riktiga höjdpunkter. Väldigt roligt men också lite jobbigt om man ändå vill tro att elevråd och liknande faktiskt är en bra träning i demokrati.

Se Tammy Meltzer såga elevrådssystemet:

Ylva Rehnberg är journalist, svag för diskbänksrealism och twittrar sporadiskt på twitter.com/ylvarehnberg

Illustration: Karen Canales