How to use guys with secret tips

Ylva Rehnberg har besökt Stockholm Film Festival och sett sydkoreansk komedi.

Regissör: Lee Won-Suk
Sydkorea. Komedi.
Asian images, Stockholms filmfestival 2013

Choi Bo-Na är en 30-årig tjej i reklamfilmsbranschen som jobbar i motvind. Trots att hon jobbar hårt får hon ingen respekt eller uppskattning från chef eller kollegor. Efter en slitig inspelning på en strand blir Bo-Na kvarglömd och när hon ska leta sig tillbaka in till stan stöter hon på ett mystiskt stånd om säljer olika sorters instruktionsvideor. Bona köper serien ”How to use guys with secret tips” och när hon börjar följa råden händer det saker i hennes liv.

Den här filmen har en satirisk ton som är ganska rolig ibland, lite svår att förstå ibland. När filmen börjar är Bo-Na en hopplöst introvert, men duktig tjej som ständigt har sin huvtröja ordentligt åtdragen runt ansiktet. När hon väl börjat följa instruktionsbanden har hon märkligt lätt att falla in i en elegant feminin klädstil. Det är också lite svårt att förstå Lee Seung-Jae, killen som Bo-Na har en krånglig relation till i stort sett hela filmen. Han är å ena sidan den arroganta, populära killen, å andra sidan ganska patetisk både i sina strävanden efter bättre skådespelaruppdrag och när han uppvaktar Bo-Na efter att hon kört knepen från videobanden på honom.

Just de lite svårförståeliga vändningarna i kärlekshistorien hör till filmens svagheter. Till styrkorna hör att den ofta är rolig, i synnerhet klippen ur instruktionsfilmen där exempelkvinnan och -mannen av någon anledning har ett östeuropeiskt utseende. Och att den faktiskt tar upp ett angeläget ämne: hur kvinnor ska ta sig fram i mansdominerade branscher. Det bränner till när Bo-Na ilsket frågar varför ingen kan säga att hon nått sin position helt enkelt för att hon gör ett bra jobb. Därför gör det inte så mycket att How to use  guys with secret tips är lite kryptisk ibland, den är fortfarande sevärd.

Ylva Rehnberg är journalist, svag för diskbänksrealism och twittrar sporadiskt på twitter.com/ylvarehnberg

Illustration: Karen Canales