Val – en djupdykning i däggdjur, tv-seriekaraktärer och inre organ

Sara Persson väljer att inte välja och ger dig tre texter i ett.

Jag är en glaset-är-halvtomt-person. Jag väljer aldrig, jag väljer bort. Ironin i månadens tema har gäckat mig i dagar. Jag har skrivit hundra utkast på ämnet, eller ja kanske tio. Men ändå. Av tio texter ska jag välja en. Det var åtminstone planen, tills jag insåg att det inte gick. Så här kommer ett urval av texter om val(ar).

1. Västkustvalen
För det första; Vitvalen bor inte utanför Sveriges västkust. Den tre till sex meter långa, kritvita valen föredrar nämligen iskalla hav framför våra pissljumma svenska vatten och hänger helst utanför länder som Alaska, Kanada och Ryssland.

Den må ha ett extremt Instagramvänligt yttre, med trutande selfie-mun och gulligt rundad, utstickande panna. Men, ur ett rent dialektalt perspektiv är den som vilken go gubbe som helst, på pricken likt en överförfriskad göteborgare efter ett derby mellan Blåvitt och GAIS. Lyssna själv.

2. Val som i Valerie
I TV-serien Beverly Hills fanns någon för alla smaker. Ändå hade seriemakarna snart spelat ut alla sina trumfkort. Kellys knaprande av receptbelagda piller, Steves vilda upptåg och Dylans inre demoner slutade vara spännande efter bara några säsonger.

Nu behövdes någonting nytt, fräscht och farligt. In genom dörren i säsong fem klev Valerie. Kompisen från landet med en faiblesse för sprit, sex och män av tvivelaktig karaktär. Valerie var för Beverly Hills vad måndagar är för helgen eller vad det horisontella gbg-regnet är efter en tokvarm sommar – dåligt, men ändå bra. Valerie var okristlig, men
troligtvis helt suverän för seriens tittarsiffror. Som en bonus fungerade hennes beteende som moralkaka åt alla amerikanska tonåringar som övervägde ett liv i dekadens.

Med andra ord. Utan dåliga Val hade det inte funnits ett dramatiskt Beverly Hills. Eller för all del; utan dåliga val i kan det inte finnas bra. Jag antar att det är den läxa livet har att lära oss alla, inklusive Valerie.

3. Magkänslan
Magen krånglar för över 1,8 miljoner svenskar. Den jobbar för fort, för långsamt eller inte alls. Vetenskapen hänger inte med. Trots tester, experiment och prover kan en mage vara fullt frisk och ändå inte fungera alls. Ingen vet vad det beror på. Magen är som ett svart hål, eller en Bermudatriangel där allt förliser, går under eller bara försvinner.

Magen är full av nerver. Det är inte för intet som den fladdrar lite extra när du blir nervös eller förvandlas till en hård klump när du drabbas av ångest. Kanske har vi haft fel hela tiden. För magen är mer än en plats för nedbrytning av näringsämnen. I detta magiska tomrum finns i själva verket den mest avgörande delen i alla viktiga beslut.

Magkänslan, din eviga vän. Den finns där i vått och torrt. Säger till dig när det är dags att sluta dricka, straffar dig när du ändå tar en öl till och ser till att du gör val som du mår bra av. Lyssnar du på din mage är allt ok. Ändå fattas påfallande många flesta beslut med magens fiende nummer ett – den rationella hjärnan.

Ta nu en minut och tänk efter. Visst fick du lite sura uppstötningar när du gjorde ett rationellt val senast?

Sara Persson är copywriter på dagarna (men skriver i Mint privat), TV-seriemissbrukare på kvällarna och stolt medlem i Göteborgs bästa kör – Slynkören.

Illustration: Isabelle Fellbom