Bokresor västerut del 2 – Americanah

Mints andra västliga resa i litteraturen är en berättelse om ras och migration.

I Chimamanda Ngozi Adichies senaste roman Americanah går resan västerut från Nigeria till USA, dit huvudpersonen Ifemelu reser för att studera efter att hennes universitet i Nigeria drabbats av konstanta strejker. Pojkvännen Obinze ska komma efter så snart han också fått visum, men planen blir inte som de tänkt sig. När romanen inleds har Ifemelu redan levt i USA i femton år utan att återse sin ungdomskärlek, och har precis bestämt sig för att återvända till Nigeria. Under en hårflätning på salong ser hon tillbaka på turerna som tagit henne dit.

Adichies roman är en kärlekshistoria, men också en berättelse om migration och om rasism. Drömmen om Amerika eller England är närvarande redan under uppväxten i Nigeria. De som varit där eller rentav har amerikanskt eller engelskt pass har automatiskt hög status, och detsamma gäller för den med ljus hy eller en vit förälder. Ändå är den amerikanska kulturens fixering vid ras en överraskning för Ifemelu när hon väl kommer dit, och hon uttrycker det själv som att hon blir svart först i USA. Som både svart och migrant har hon till en början en tuff tid, och det krävs att hon blir ihop med en vit medelklassman för att ta sig genom glastaket som håller de flesta av hennes likar tillbaka. Det är efter den relationens slut som hon formulerar sitt utifrånperspektiv på den amerikanska rasismen i en blogg, som både blir till en karriär och ett sätt att bearbeta den egna tillvaron.

Parallellt med Ifemelus berättelse gör Obinze, efter att de två tappat kontakten, ett misslyckat försök att leva utan uppehållstillstånd i England. Han grips på väg in till vigseln när han ska gifta sig för att få uppehållstillståndet. Hans migration blir kontrast till Ifemelus framgångar, men mellan England och Amerika syns fler likheter än skillnader för migrantens liv. När Ifemelu återvänder har hon också blivit just en ”americanah”, en återvändare som lagt till sig med amerikanska vanor och uppförande och är plötsligt obekväm med allt som tidigare varit henne välbekant i Nigeria. Relationen med Obinze är inte heller undantagen de obekväma känslorna.

Americanah är en väldigt lång roman som ändå lyckas bli en förhållandevis lättillgänglig guide till migrantens verklighet. En tillbörligt krass skildring av drömmen om väst, som alltjämt består.

– – –

Chimamanda Ngozi Adichies är för övrigt återigen aktuell med sin genombrottsroman En halv gul sol från 2007, via en filmatisering som nu visas på Göteborgs filmfestival 2014. Författaren kommer själv på besök i stan i samband med detta och söndagen den 26 januari kan du höra henne i samtal med Jannike Åhlund på Folkets Hus.

Illustration: Lidia Blomgren